Seo Services

Харківській політолог проаналізував голосування мешканців Харківщини

Харківській науковець, старший викладач у ХНУ імені Каразіна, кандидат політичних наук Антон Авксентьєв проаналізував результати другого туру президентських перегонів у Харкові та Харківській області. Результати свого аналізу він виклав у соціальній мережі Facebook.


"Якщо деталізувати не по районам, а ділянкам, то ще більше помітна центр-периферійна закономірність у Порошенка (щодо більш сприятливого голосування на "центральних" ділянках і гірші результати на околицях). По районах міста традиційно відрізняється Шевченківський - самий "помаранчевий" в Харкові (17,4% при сукупному 13,5% по місту).
У Зеленського, все навпаки - найкраще справи на околиці, у Індустріальному районі (87,65% при сукупних 84,25%). На третій карті - сумарний результат "проукраїнською" опозиції до Кучми на парламентських виборах-2002 (НУ + БЮТ + СПУ). Порошенко залишився з "помаранчевим ядром" (цікаво, що розподіл по районах подібне)", - зазначає політолог.

Щодо голосування мешканців Харківської області, то, на думку Антона Авксєнтьєва, були певні особливості:
"Наприклад, для Зеленського найбільш сприятливими виявилися Красноградський (Білевск - вічний оазис "синяви" на заході області), Балаклійський і традиційно більш "контрмайданні" північно-східні райони. З огляду на, що явка в 1 і 2 турах в області ідентична (64,5% і 64,6%) природа таких результатів зрозуміла - виборці Бойко і Вілкула дійшли і проголосували за Зеленського. Саме в цих районах у Зе найбільший приріст у порівнянні з 1 туром.
У Порошенка в місті Харків підтримка вище (13,5%), ніж в решті області. Що стосується районів області, то очікувано найгірше в північно-східних. Є цікава залежність (хоч і недостатньо яскраво виражена): індекс кореляції явки в районах і результатів Порошенко = -0,38. Взагалі, про кореляцію прийнято говорити при індексах, більших за модулем ніж 0,5, але деяке припущення можна зробити: чим нижче в районі була явка, тим краще справи у Порошенка (в принципі, теж зрозуміло чому).
Очікував, що "лідером" серед районів у Порошенка буде Краснокутський (майже так і вийшло), а тут вистрілив Ізюмський. Почав розбиратися - виявив дільницю №630478, де у Порошенка понад 40%. Здивувався - начебто це не спецдільниця (як, наприклад, в Первомайському районі, де кожен дев'ятий виборець президента - мешканець колонії).
Виявилося, що цей найкращий серед звичайних дільниць результат, дало село Бугаївка - батьківщина і вотчина Андрія Ровчака (агро-кооператив "Схід", одвічний опонент Остапчука на окрузі №177). Мабуть, Ровчака забули попередити, що вже все ...", - висловився Антон Авксєньтєв.
Довідка Kharkiv. misto.in.ua.
Авксентьєв Антон, старший викладач кафедри політології філософського факультету ХНУ ім. Каразіна, кандидат політичних наук. Закінчив у 2013 році з відзнакою соціологічний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна за спеціальністю "Політологія" та отримав кваліфікаційний рівень магістра політології. У 2013-2016 роках навчався в аспірантурі кафедри політології ХНУ ім. Каразіна. Захистив кандидатську дисертацію "Сучасна теорія голосування в контексті українських електоральних трансформацій" зі спеціальності 23.00.01. – "Теорія та історія політичної науки". Сфера наукових інтересів: теорія голосування, електоральне маніпулювання, виборчі системи, електоральний процес, політичні технології, теорія суспільного вибору.

Харківській політолог проаналізував голосування мешканців Харківщини Харківській політолог проаналізував голосування мешканців Харківщини Reviewed by Редактор on 08:50 Rating: 5
На платформі Blogger.