Seo Services

Як правильно «рятувати» пташенят-сльотків, поради орнітологів

Харків'янам розповіли, як правильно рятувати пташенят-сльотків і чи завжди вони дійсно потребують допомоги людей.

Фахівці-орнітологи з Фельдман Екопарк в Харкові дали рекомендації з цього приводу.

«До нас за останні два тижні привезли більше трьох десятків пташок. В основному це совята, сичики, сорочата, а також маленькі сойки, шпаки. Люди думають, що якщо вони виявили на землі пташеня, який виглядає втраченим, до того ж голосно кричить, то його неодмінно потрібно рятувати. Це не так - найчастіше краще просто пройти повз, адже десь поруч знаходяться батьки (саме їм пташеня посилає звукові сигнали) і контролюють ситуацію, - розповів завідувач сектором «Птахи» Фельдман Екопарк Володимир Переходовіч. - На початку літа у птахів вилуплюються малята, ледь оперившись, вони вчаться літати - випурхнувши з гнізда, стрибають по землі кілька днів. Весь цей час, продовжуючи вигодовувати слётка, батьки навчають його необхідним навичкам, готуючи до самостійного життя. Тому чіпати його, а тим більше забирати не потрібно - можна тільки нашкодити ».

Експерти відзначають, що велика частина «врятованих» пташенят вмирають в перші дні через те, що вони отримують неправильну їжу. Але навіть якщо годувати птахів правильно, то випускати без спеціальної реабілітації в природне середовище їх не можна - вони просто загинуть. Також підкреслюється, що найчастіше такі «врятовані» птиці приречені на довічне утримання у людини.

«Якщо ви помітили, що на пташеняти намагаються напасти кішки або собаки - не забирати його, а замість цього виженете хижаків, при цьому малюка можна посадити на гілку вище. Якщо ви знайшли слётка, який сидить на проїжджій частині дороги, просто відженете його подалі від місця, де може проїхати автомобіль (наприклад, до найближчого придорожнього чагарника). Тільки якщо є пряма загроза життю пташеня - наприклад, ви виявили у нього явне пошкодження або він не встає на ноги - тільки тоді його слід забрати з природи і передати професіоналам, яке зможуть про нього подбати, - уточнив Володимир Переходовіч. - У нас в Фельдман Екопарк врятованим пташенятам-слетков забезпечені лікування, належний догляд, правильне харчування і курс реабілітації, після якого всі здорові особини повертаються в природне середовище. Ну а ті, у кого травми на все життя, залишаються під нашою опікою».


Як правильно «рятувати» пташенят-сльотків, поради орнітологів Як правильно «рятувати» пташенят-сльотків, поради орнітологів Reviewed by Редактор ленты on 10:44 Rating: 5
На платформі Blogger.