Seo Services

Марина Суркова: Зобов'язати владу виконувати закон

Харківська юрист та правозахисниця, голова ГО "Громадсько-правовий захист", помічник депутата Харківської міської ради Марина Суркова спробувала підняти питання про законність перебування на території міста Харкова пам'ятників діячам КПРС. Ось що вона розказала кореспонденту Kharkiv.misto.in.ua про ситуацію, що склалась.
Марина Суркова

Деякі видання писали про те, що в Міністерстві культури та туризму України скоро відбудеться засідання експертної комісії, на якій буде прийматися рішення про внесення або невнесення пам'ятника Жукову до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Я отримала від Мінкульту таку відповідь на свій запит щодо пам'ятника Г.К. Жукову і хочу щоб якомога більше харків'ян з нею ознайомилися.

"Пам'ятник Г. К. Жукову на проспекті Петра Григоренка, 15 у м. Харкові не занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, але перебуває на обліку як пам'ятка історії місцевого значення (розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 18.09.1997 № 975). і відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону культурної спадщини» є пам'яткою. Згідно з підпунктом «ґ» пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» символікою комуністичного тоталітарного режиму є «зображення, пам'ятники, пам'ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів». Відповідно, органи місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня набрання чинності цього закону в установленому порядку мали демонтувати всі пам'ятники та пам'ятні знаки, назви яких містять у собі символіку комуністичного тоталітарного режиму. Оскільки цей пам'ятник Жукову Г. К. в м. Харкові присвячений не події, а конкретній фізичній особі, який обіймав керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР - підлягає обов'язковому демонтажу. Виходячи з вищенаведеного та відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відповідальність за невиконання даного Закону припадає на органи місцевого самоврядування, в даному випадку Харківську міську раду". (витяг з тексту відповіді Міністерства культури та туризму України).



Як випливає з тексту відповіді Мінкульту, пам'ятник не внесено до реєстру і він підлягає обов'язковому демонтажу. Рішення комісії про НЕВНЕСЕННЯ пам'ятника до реєстру, фактично нічого не змінює в ситуації, яка є на теперішній момент. Пам'ятника немає в реєстрі і пам'ятник за рішення комісії не включать до реєстру.

Тобто, рішення комісії ні на що не вплине і залишить все так як є зараз. Тому сьогодні я звернулась до очільниці Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної з проханням виконати вимоги Закону по декомунізації і прийняти рішення про демонтаж пам'ятника Г.К.Жукову.

"Шановна пані Юліє! В 2015 році був прийнятий пакет законів про декомунізацію (в тому числі Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” - далі Закон), завдяки чому в Україні розпочався процес декомунізації. Нажаль в Харкові до теперішнього часу не демонтовано пам’ятник Г.К. Жукову (розташований на проспекті Петра Григоренка, 15). Відповідно до абз. 1 ч.6 ст.7 Закону орган місцевою самоврядування зобов’язаний був у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом в установленому порядку здійснити демонтаж зазначеного пам’ятника, прийнявши відповідне рішення. В разі якщо таке рішення протягом встановленого строку не було прийнято, то відповідно до абз. 5 ч.6 ст. 7 Закону таке рішення у формі розпорядження приймається відповідним міським головою у тримісячний строк, що обчислюється з моменту закінчення строку, встановленого абзацом першим цього пункту. ... Оскільки цей пам’ятник Жукову Г.К. в м. Харкові присвячений не події, а конкретній особі, який обіймав керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР — підлягає обов’язковому демонтажу. На підставі вищевикладеного з метою забезпечення виконання норм чинного законодавства України, зокрема Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та проведення процедури декомунізації відносно зазначеного пам’ятника ПРОСИМО: Прийняти рішення, відповідно до абз. 6 ч. 6 ст. 7 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" про обов’язковий негайний демонтаж пам’ятника Г.К. Жукову, який розташовано на проспекті Петра Григоренка, 15". (витяг з тексту звернення до голови ХОДА).


Проте, як виявилось, звернення до канцелярії ХОДА можна подати особисто, з тим щоб на моєму екземплярі поставили позначку про прийом, лише при обіцянці викликати поліцію. До цього працівник канцелярії категоричним тоном заявила: "Не прийму! Кидайте в ящик при вході!".

При цьому доступ до канцелярії закритий. Працівника канцелярії потрібно викликати по телефону. Але коли вона не хоче приймати заяву - можете не напружуватися пояснювати, що вона порушує Ваші права, що у Вас з собою паспорт, який підтверджує, що Ви не комаха якась, а людина (для неї вкрай важливо наявність документа, що посвідчує особу) і т. п. Вона просто кидає слухавку. При цьому вхідний номер кореспонденції і свій підпис працівник канцелярії на моєму екземплярі звернення поставити відмовилася.

Громадськість триматиме на контролі це питання. І ми готові йти навіть до суду, щоб зобов'язати владу виконувати закон, 
- розказала кореспонденту Kharkiv.misto.in.ua харків'янка Марина Суркова.

Автор: Олександр Кузьменко
Марина Суркова: Зобов'язати владу виконувати закон Марина Суркова: Зобов'язати владу виконувати закон Reviewed by Редактор on 17:00 Rating: 5
На платформі Blogger.